Guide: så väljer du rätt sjukförsäkring

De flesta vill gärna ha en försäkring de kan få ersättning från ifall de skulle drabbas av en mer allvarlig sjukdom. Idag finns det olika försäkringar som ger dig olika sorters skydd, vilket kan göra det svårt att välja. Här ger vi dig en lättförståelig guide för att du lättare ska förstå vilken skillnad det är mellan försäkringarna och därmed vilken som passar dig bäst.

Sjukdomar kan verkligen förändra ditt liv. Vad du drabbas av avgör vilka anpassningar som är nödvändiga för dig. Du kanske behöver omvandla ditt hem för att klara dig eller skaffa hjälp att utföra arbeten du inte klarar av längre.

Försäkringarna som finns tillgängliga idag kan ge dig skydd för alla möjliga situationer, skillnaden kan dock vara svår att förstå. Här går vi igenom vad olika försäkringar innebär så du kan hitta den rätta för dig.

Vårdförsäkring

En vårdförsäkirng är en försäkring som ser till att du får träffa en specialist snabbare än utan försäkring. Blir du sjuk och måste stanna hemma och söka specialvård kan du med en vårdförsäkring bli garanterad att få den vård du behöver inom kort tid. I vanliga fall får du träffa specialisten inom en vecka och krävs operation kommer den ske inom 90 dagar.

Sjuk- och olycksfallsförsäkring

Denna försäkring skyddar dig mot plötsliga sjukdomar och olyckor. Försäkringen ersätter dig för den plötsliga vården, eventuella resor till sjukhus, rehabilitering och förändringar av ditt hem. Den kan även ge dig ersättning för ärr och inkomstbortfall. Inkomstbortfallet gäller dock endast under den första perioden, eller dag 29-90. Blir du inte helt återställd efter sjukdomen kan du dessutom få en engångsersättning från sjuk- och olycksfallsförsäkringen. Sjukförsäkringen hjälper dig även om du blir sjukskriven under en längre tid, den ser till att du får det ekonomiska stöd du behöver.

Diagnosförsäkring

En diagnosförsäkring är precis vad det låter som. En försäkring som täcker diagnoser. Skulle du bli sjuk, träffar läkaren och får en diagnos kan du ansöka om ersättning sju dagar efter diagnosen. Diagnosförsäkringen täcker 19 diagnoser, de vanligaste är stroke, hjärtinfarkt och cancer.

Sjukvårdsförsäkring

En sjukvårdsförsäkring ger dig en snabbare tillgång till vård och rådgivning när du inte mår bra. Den ger dig extra stöd och trygghet när du blir sjuk, snabbare kontakt med vårdgivare var du än bor i landet och gratis rådgivning, vårdplanering och hjälp med eventuell tidsbokning.

Hur du väljer försäkring

Efter att du har lärt dig mer om vad de olika försäkringarna innebär bör det bli lättare att avgöra vilken som passar dig bäst. En viktig sak att tänka på är att försäkringarna kan variera lite beroende på vilket försäkringsbolag du vänder dig till. Dubbelkolla därför alltid informationen och känner du dig osäker, ta kontakt och ställ dina frågor. Försäkringarna finns för att skydda dig och det är viktigt att du gör ett informerat val. Du kan även välja att teckna flera försäkringar ifall det skulle behövas. Men igen, dubbelkolla att det är okej med försäkringsbolaget och ifall det finns ytterligare regler eller krav du måste känna till.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*